|
|
Σειρά: Newbie Ομάδες: Member
Συμμετοχές: 15/5/2007 Δημοσιεύσεις: 1 Βαθμοί: 3
|
Τα τελευταια χρονια ζω στο εξωτερικο και συγκεκριμενα στην Ολλανδια. Κατ`αρχην θέλω να επισημάνω οτι δεν είναι τυχαίο οτι το τηλεπαιχνίδι "Big Brother" ξεκίνησε από εδω. Η κατασταση με τις κάμερες και τα ηλεκτρονικα μεσα παρακολουθησης είναι ασφυκτικη , ειδικα για έναν νομοταγη πολιτη. Δεν υπαρχει φανάρι χωρις καποια κάμερα κρυμμενη τριγύρω, στους περιφεριακούς των μεγάλων πολεων εχουν εγκαταστθεί συστήματα που παρακολουθουν συνεχως καθε οχημα και μετρουν -οχι την στιγμιαια,αλλα- την μέση ταχύτητα του, ενας ασύλληπτος αριθμός απο βιντεοκαμερες καταγραφει τα παντα σε όλο το εθνικο δίκτυο, στις πλατείες, στις λεωφορους, φυσικα στα κρατικα κτιρια, τράπεζες, γραφεια μεγάλων εταιριων, σταθμους τραίνων, αεροδρομια κλπ. Με αλλα λόγια , προς οποια κατεύθυνση και να στρεψει κανεις το βλεμμα του, θα αντικρύσει περισσοτερες απο μια κάμερες. Αν το πόδι ξεχαστει και πατησει το γκάζι του αυτοκινήτου λιγο παραπανω και η ταχυτητα φτασει τα 52 χλμ/ω (όριο τα 50) , το πρόστιμο θα έρθει με απόλυτη βεβαιοτητα. Πιστέψτε με, ειναι μια κατάσταση που καθημερινα εντείνεται, και χωρις να εχω κανενα λογο να φοβαμαι τις αρχές, συχνα με κάνει να ασφυκτιω. Προφανως αντίστοιχα συμβαίνουν και σε αλλες μεγαλουπόλεις του πλανητη και όλα δειχνουν οτι αυτό θα είναι το μέλλον. Προσωπικά , αν μπορουσα να επιλέξω, θα προτιμουσα λιγο αζξημένο κινδυνο με αντάλλαμγμα την αισθηση ελευθρειας.
|
|
Συμμετοχές: 17/6/2007 Δημοσιεύσεις: 1 Βαθμοί: 3
|
Όπως είχε πει και ο Τόμας Τζέφερσον : "Ο λαός που θυσιάζει την ελευθερία του για την ασφάλειά του, δεν αξίζει ούτε την μία ούτε την άλλη και τελικά χάνει και τις δύο..."
|
|
Συμμετοχές: 22/6/2007 Δημοσιεύσεις: 1 Βαθμοί: 3
|
Πολύ ωραίες οι σκέψεις σας και συναισθηματικά βαλμένες σε ένα πρότυπο ατομικών ελευθεριών. Φοβάμαι όμως ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα αλλά για μια σύνθεση κοινωνικών επιλογών που έχουν πολύ βαθιές και πολύπλοκες σχέσεις αιτίας αιτιατού..
|
|
Σειρά: Member Ομάδες: Member
Συμμετοχές: 10/5/2007 Δημοσιεύσεις: 21 Βαθμοί: -87
|
Πέρα από τα αισθήματα του πολίτη που πολλοί αρέσκονται να αγνοούν, το ζητούμενο είναι αν παρατηρήθυκε βελτιωμένη ασφάλεια. Γιατί αν έχουμε όλη αυτή την κατάσταση με τις κάμερες σε συνδυασμό με την τωρινή ή μεγαλύτερη ανασφάλεια, γιατί όλος αυτός ο κόπος. Διερωτώμαι μήπως ποτέ δεν ήταν η ασφάλεια το θέμα:
|
|
|
Στην κουβέντα για τις κάμερες δεν πρέπει να αγνοούμε το νομοθετικό πλαίσιο και τις αποφάσεις / γνωμοδοτήσεις της Αρχής Πραστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Παράδειγμα η απόφαση 3/2007 "Όροι και προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε οικία, με σκοπό την παρακολούθηση της δραστηριότητας της οικιακής βοηθού και την ασφάλεια". Η απόφαση βρίσκεται στην διεύθυνση http://www.dpa.gr/decs.htm.
|
|
Συμμετοχές: 28/6/2007 Δημοσιεύσεις: 1 Βαθμοί: 3
|
στο όνομα της παγκόσμιας ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας οι πολίτες υφίστανται μια νέα μορφή δυνάστευσης και δικτατορίας. είναι σαν ένα ποτάμι χωρίσ γυρισμό γιατί είναι τόσο καλά στημένο με ένα τόσο μακροπρόθεσμο σχέδιο που ελάχιστοι αντιλαμβάνονται το τι πραγματικά συμβαίνει.
|
|
Συμμετοχές: 4/8/2007 Δημοσιεύσεις: 3 Βαθμοί: 9
|
Ίσως να είναι καλύτερα να δώσουμε τα λεφτά στην παιδεία και στα αναμορφωτήρια (μη πω στην ΕΛΑΣ μπας και βελτιωθεί) και να δούμε μείωση στην εγκληματικότητα και όχι βελτίωση στην καταστολή της.
|
|
Συμμετοχές: 20/5/2007 Δημοσιεύσεις: 2 Βαθμοί: 6
|
Υπάρχουν όμως και πολλοί συμπολίτες μας που καθόλου δεν αισθάνονται να αστυνομοκρατούνται και να καταδυναστεύονται από τις τόσο φοβερές και τρομερές κάμερες. Ο επιχειρηματίας, θέλει τις κάμερες έξω από το κατάστημά του στη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας που ως γνωστόν καταλήγει σε βανδαλισμούς από "γνωστούς-άγνωστους", μήπως κατορθώσει να ανακαλύψει ποιος του καταστέφει την περιουσία. Κι εμένα που συμμετέχω σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας, πραγματικά δεν με ενοχλούν καθόλου οι κάμερες. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ να απειλούμαι από αυτές, αντίθετα θα ήθελα πολύ κάποτε οι κάμερες αυτές να συνεισέφεραν στον εντοπισμό και τη σύλληψη εκείνων που κυριολεκτικά διαλύουν τις πορείες αυτές, φέρνοντας τα αιτήματα του διαδηλωτή σε δεύτερη μοίρα, αφού πρώτες έρχονται οι βάρβαρες πράξεις των βανδάλων, ξανά και ξανά...
|
|
Συμμετοχές: 11/10/2007 Δημοσιεύσεις: 1 Βαθμοί: 3
|
Γεια σας,
εγω ζω στην Βρεττανία όπου μάλλον έχει περισσότερες κάμερες και από την Ολλανδία. δεν βλέπω κάποια συνομοσία πίσω από αυτό και δεν με ενοχλεί γιατί πολύ απλά δεν έχω τίποτε να κρύψω. Πολλές φορές είναι σε απομονωμένα σημεία, όπου υπάρχει λόγος να υπάρχουν. Δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε κοινωνία αγγέλων και να είναι άχρηστα τέτοια πράγματα. Στους δρόμους, οι κάμερες σε εξαναγκάζουν να πηγαίνεις αργά. Θα δυσαρεστούσε αυτό στην ελλάδα, αλλά καλό είναι, τους αναγκάζει και κόβουν. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που στην ελλάδα κάνουν κύκλους και όλο κουβεντιάζονται και τίποτε δεν γίνεται. Η περιουσία και η ασφάλεια του πολίτη και του κράτους πρέπει να προφυλάσεται με κάθε τρόπο, και δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν υπάρχει περίπτωση μια στο εκατομύριο να χρησιμοποιηθεί η κάμερα για τον άλφα κουκουλοφόρο ή βήτα 'δημοκράτη', άσε που και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί νομοθετικά ότι δεν θα γίνεται. Δηλαδή η Ολλανδία και η Βρεττανία είναι λιγότερο δημοκρατικές και φέρονται χειρότερα στους κατοίκους τους από την Ελλάδα? Και μόνο ότι πήγα φαντάρος δεκαοχτώ μήνες, δείχνει πόσο δημοκρατική είναι η Ελλαδάρα... για να μην ρωτίσουμε τις μειονότητες, τους ξένους κ.λπ. :-(
|
|
|
Εγώ πιστεύω ότι οι κάμερες δεν προσθέτουν πολλά στην ασφάλεια. Ίσως αποτρέψουν κάποιους περιστασιακούς, ίσως πιάσουμε κανένα απελπισμένο, μεθυσμένο κ.λ.π., και αυτόν που θα αναγνωρίσουμε δεν ξέρω αν αυτή η βιντεοσκόπηση είναι αρκετή για να κινηθεί κάποια νομική διαδικασία, κάτω από ποιές προϋποθέσεις θα μπορούσε η λήψη αυτή να αποτελέσει στοιχείο. Επί της ουσίας όμως αυτός που θέλει να σε βλάψει θα βρεί τρόπο να παρακάμψει το εμπόδιο της κάμερας είτε σαν κουκουλοφόρος είτε σπάζοντας πρώτα την κάμερα. Όμως κάποιοι πιστεύουν διαφορετικά, έχουν ελπίδες ότι θα βελτιώσει την ασφάλειά τους. Δεν πρέπει να τους στερήσουμε την δυνατότητα να το δοκιμάσουν.
Γιαυτό το λόγο το θέμα πρέπει να ανοίξει νηφάλια, να συζητηθεί, να τεθούν οι όροι λειτουργίας και ίσως να μπει σε εφαρμογή πιλοτικά σε κάποιες περιοχές και να αξιολογηθεί η λειτουργία τους, από ανεξάρτητους μελετητές που θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής, ώστε τελικά να μπορούμε να συζητήσουμε για το ΝΑΙ στην βιντεοσκόπηση δημόσιων χώρων ή ΝΑΙ στην ελευθερία του πολίτη, που δεν ανέχεται αυτή τη συνεχή παρακολούθηση, όποια άλλη ενδιάμεση κατάσταση προταθεί.
Οι συζητήσεις τώρα στηρίζονται μόνο σε προσωπικά πιστεύω και όποια λύση και να επιλεγεί θα ευχαριστήσει κάποιους και θα αφήσει τους υπόλοιπους δυσαρεστημένους.
Ελπίζω να μπορούμε να ζήσουμε όλοι ευχαριστημένοι.
|
|
Συμμετοχές: 18/2/2008 Δημοσιεύσεις: 2 Βαθμοί: 6
|
Για να χρησιμοποιηιθεί η κάμερα για να "ανακαλύψει" υπαίτιους βανδαλισμών, πρέπει να έχει και την θέληση να το κάνει, προς χάρη της ασφάλειας φυσικά. Δυστυχώς απο τα μέχρι τώρα παραδείγματα έχω δει αστυνομικούς δίπλα σε αναρχικούς οι οποίοι κατέστρεφαν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, χωρίς να τους κάνουν τίποτα, χωρίς να χρειάζονται να δούν την κασέτα απο την καμέρα για να τους συλλάβουν, αφού ήταν δίπλα τους. Επομένως πιστεύω ότι αυτό τουλάχιστον το επιχείρημα δεν ευσταθεί, ή τουλάχιστον εγώ δεν έχω πειστεί για την ορθότητα του. Πότε πραγματικά βοήθησε το σύστημα με τις κάμερες για την σύλληψη τέτοιων ατόμων? Απο την άλλη, πραγματικά απορώ αν οι κάμερες στην εθνική οδό και γενικότερα στους δρόμους για την παρακολούθηση των ορίων ταχύτητας λειτουργούν. Δεν γνωρίζω κάποιο άτομο απο το περιβάλλον μου που να έχει πάρει πρόστιμο, επειδή ξεπέρασε το όριο ταχύτητας και τον κατέγραψε η κάμερα. Η ιδέα και μόνο όμως ότι παρακολουθείσαι και μπορεί να πάρεις πρόστιμο, νομίζω πως στην Ελλάδα τουλάχιστον έχει αποδώσει ώς ένα βαθμό. Σε δημόσιους χώρους όπως είναι το μετρό και ο ηλεκτρικός νομίζω ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν, όμως η χρήση τους γενικότερα σε κάθε σημείο της πόλης νομίζω ότι περιορίζει την αίσθηση ελευθερίας των ατόμων. Θεωρώ ότι οι κάμερες δεν είναι το μέσον που θα δώσει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Και πρίν τις κάμερες αισθανόμουν ασφαλής.
|
|
|
Guest |